Kérdése van? Hívjon minket! +36 23 310 375

Blog
Gonda György
2021.11.09 08:57

Egerről, az Egri Borműhely Nagykóstoló okán

Egerről, az Egri Borműhely Nagykóstoló okán

Eger és környéke mindig is borvidék volt, mint kb. egész Magyarország. Nálunk mindig, mindenhol neveltek szőlőt, készítettek bort, benne van a vérünkben. Eger viszont történelmi borvidék, mert a múltban is jó borok készültek itt, érdemes volt feljegyezni.

Ez a múlt annyiban érdekes 2021-ben, hogy mindenki termel szőlőt, sok a kistermelő, akiknek a szőlő eladás fontos kiegészítő bevétel. Ezért sok-sok különböző érdek feszül egymásnak, amiben nehéz az egész borvidéket befolyásoló változásokat átvinni. Azért haladnak a dolgok, szépülnek a borok.

Egerről fontos tudni, hogy a talaj legnagyobb része vulkáni eredetű, riolittufa, rajta erdőtalaj. Fontos kivétel, a borvidék kultikus dombja, a Nagy-Eged-hegy mészkőüledékes, kopár lejtői. A Bükk védettségben hűvös a klíma, de sok olyan fennsík, dél-nyugati lejtő van, ahol a mikroklíma melegnek tekinthető. Az itteni borok széles stílusban készülnek. Alkalmas a borvidék könnyű és hosszan érlelhető borok készítésére egyaránt. Mindegy, hogy milyen a stílus, az egri boroktól elvárás a lendület, jó savak és a hosszú gyümölcsözön.

Az egri borvidék, rengeteg engedélyezett szőlőfajta, több szintű termékszabályozás és házasítások birodalma. A sok stílus keveredik, nemcsak a palackban, hanem a fejekben is, ami megnehezíti a borfogyasztók életét. Az Egri Csillag, Bikavér, classicus, superior, grand superior vegyesben próbáltunk rendet tenni, elsősorban a fejünkben, az Egri Borműhely Nagykóstolón, Egerszalókon, a St. Andrea Pincészet vendégeként.

Az Egri Borműhely, mint szakmai közösség ugyanolyan összetett képet mutat, mint a borvidék. Tagok között vannak a piac minden szegmensében jelen lévő nagybirtokok, több generációs családi birtokok, kisebb léptékű pincészetek és az Eszterházy Főiskola is. Ráadásul mindegyik jól megfogható, kialakult stílussal, amiben van nagyon egri, kicsit franciás és újvilági hangulatú is.

Igazából nagy megfejtés nem született, és nem is volt rá szükség, mert ebben az összetettségben látszani kezd a rend. A két fő házasítás az Egri Csillag és a Bikavér. A kóstolt Bikavérek teljesen rendben voltak, hozták a kiegyensúlyozottságot, a jó lendületet, a visszafogott tanninokat és a sok gyümölcsöt. Mindenki egyre jobb kézzel találja meg a kékfrankos partnereit a házasításban. Azt is tapasztaltam, hogy van alapja annak a felfogásnak, miszerint a Bikavérre úgy kell tekinteni, mint egy szőlőfajtára. Itt a házasítás kialakítása, dűlős tételek kidolgozása, a fajtakísérlet/fajtajáték. Főleg a dűlős a Bikavérek formálódása volt lelkesítő, érdemes ezekre a szelekciókra is figyelmet fordítani, mert érezhetők a különbözőségek. Fontos, hogy a pincészet stílusáról érdemes némi tapasztalatot gyűjteni, mert van ahol még tömör a Bikavér. A piacon lévő 2018-2019-es évjáratok most kezdenek csúcsra érni. A kóstolt Bikavérek superior és grand superior kategóriában voltak, nem véletlenül. Ennek a két kategóriának a szabályozása olyan, ami mellett értelmes Bikavéreket lehet készíteni.

A fehérboroknál nagyobb a szórás. Fehér fajtaborból sem volt sok, néhány leányka, hárslevelű és chardonnay volt jelen. Ezekre a fajtaborokra ráférne egy kis ráncfelvarrás, több gyümölcs, több lendület és piac várja a sok-sok leánykát. A leányka sokra hivatott, mert kedves, jó ízű, szerethető. Szerencsére a hárslevelűről ismert debrői körzet is kezdi bontogatni szárnyait. Az Egri Csillag közül is azok voltak igazán jók, ahol az illatos fajták csak a háttérben voltak jelen.

Azt még nem tudjuk pontosan, hogy milyen bor kerül az egri borvidékről kínálatunkba, de az biztos, hogy helye van a Csakjobort.hu kínálatában.

 

Kedvenceink voltak:

Tóth Ferenc Egri Leányka 2020,
St. Andrea Boldogságos 2020,
St. Andrea Áldás 2019,
Esterházy Egri Csillag 2018,
Bolyki Cabernet Franc 2017,
Juhász Testvérek Végtelen 2016,
Kovács Nimród Chardonnay 2017