Kérdése van? Hívjon minket! +36 23 310 375

Hárslevelű

Illatos fajta, amely kitűnő száraz és édes borokat ad. Magyar eredetű, a furminttal áll rokonságában. Bőtermő fajtaként van számontartva. Közepes nagyságú levél és rendkívül nagy, hosszúkás, hengeres alakú fürt jellemzi. Szereti a meleg vulkanikus talajokat, de sokan úgy tartják, hogy az igazán izgalmas borokat löszről is ad. Ha nem is annyira sokszínű, mint a furmint, de nagyszerű partnerséget tud felállítani közeli rokonával és a botrisztisznek köszönhetően, Tokajban igazán izgalmas édes borok is születhetnek belőle, még akkor is, ha savban nem annyira gazdag, mint a furmint.
Magyarországon összesen 1630 hektáron termelik, melynek 20%-át a Tokaji borvidék teszi ki. Tokajban nem csak aszúkban képes fontos szerepet betölteni, hanem száraz borokban is, akár egyedül, akár a furmint fajtával házasítva, amelynek markáns savait finomítja és diszkrét aromatikus karakterével tökéletesen kiegészíti. Egerben a fajta kapcsán a Debrői Hárslevelű OEM-et kell megemlíteni, ami az édesborok kedvelői számára kedves.
A hárslevelűből készült boroket diszkrét, virágos jegyek jellemzik, főleg hársfavirág, hársméz és gesztenye szerepel a leírásokban. Általában érett aromatika, csonthéjasok, körte, kajszi és egy finom mézes, elegáns, visszafogott parfümösség vezeti az illat- és ízprofilt. Selymes textúra, közepes test és savak mentén jó arányokat és egyensúlyt mutat.


13termék
A Pinot Noir és Furmint, a tokaji pezsgőben is ugyanolyan jól működik, mint a száraz boroknál. Ez a tétel tradicionális eljárással készült, palackban erjedt. Kellemes buborékok, barátságos szerkezet és kellő lendület jellemzi. A furmint feszessége, almás, citrusos karakterét, a hárslevelű fűszeres, mézes, édes illatú karaktere teszi még izgalmasabbá.
Évjárat:
2018
Palackméret:
750 ml
Raktáron
4 990 Ft
Egységár: 6 653 Ft/liter
Illata, ha engedjük kibontakozni, megmutatja a fajta, minden gyönyörűségét. Hársfa, hársméz, szőlővirág, édesfűszerek, pici mazsola. Kerek, vastag korty, nincs hiány a lendületben sem. Komplex, gazdag íz, ami szintén a hárslevelűt mutatja. Azoknak ajánljuk, akik a fajta, tömörebb, hömpölygő vonalát szeretik. Hosszú ideje van még. Húsleveshez, komolyabb sültekhez, kemény sajtokhoz, fűszeres, de nem csípős ázsiai ételekhez kiváló.
Évjárat:
2019
Palackméret:
750 ml
Raktáron
3 250 Ft
Egységár: 4 333 Ft/liter
A száraz szamorodni, a tokaji borvidék legegyedibb stílusú, borkülönlegessége. Az egész fürtöket dolgozzák fel, amelyek tartalmaznak érett szemeket, töppedt szemeket, és néhány aszúszemet is. Mivel a fürt jóval kevesebb aszúsodott szemet tartalmaz, mint az édes szamorodni, így ki tud erjedni szárazra. A bor aromavilágát némi gyümölcsösség, de elsősorban csonthéjasok karaktere határozza meg. A 2016-os évjáratnak köszönhetően jó savakkal, komoly hosszúsággal bír. Egyedi karaktere alkalmassá tes...
Évjárat:
2016
Palackméret:
500 ml
Raktáron
2 990 Ft
A szamorodnihoz nem válogatják külön az érett, töppedt és aszúsodott szemeket, minden érettségi színt belekerül, ahogyan az egész fürt adja. Ez az arány határozza meg, hogy milyen karaktere lesz, a szamorodninak. Ez az édes szamorodni, nem az aszús jegyekről szól. Zaftos, fűszeres, körtés, almás, némi kajszibarackkal. Jó egyensúlyú, lendületes, gazdag, nem cukordomináns szamorodni. Mindennapok édes bora, amit a barátságos karaktere biztosít. Tény, hogy nem a legkomplexebb bor, az élvezeteket ...
Évjárat:
2017
Palackméret:
500 ml
Raktáron
2 990 Ft
A furmint és a hárslevelű, a tokaji pezsgőben is ugyanolyan jól működik, mint a száraz boroknál. Ez a tétel tradicionális eljárással készült, palackban erjedt. Kellemes buborékok, barátságos szerkezet és kellő lendület jellemzi. A furmint feszessége, almás, citrusos karakterét, a hárslevelű fűszeres, mézes, édes illatú karaktere teszi még izgalmasabbá.
Évjárat:
2018
Palackméret:
750 ml
Raktáron
4 700 Ft
Egységár: 6 267 Ft/liter
Dűlőszelektált aszúhoz mindennek egyben kell lennie. Először is fontos emlékeznünk rá, még Tokaj-Hegyalján sem minden dűlőben aszúsodik a szőlő. Elegendő egészséges szőlőnek kell rendelkezésre állni a felöntő borhoz, ami itt szamorodni volt, és az aszúszemekhez is, mivel itt minden egy helyről származik. A megfelelő időjárás a megfelelő aszúsodáshoz elengedhetetlen. Ilyen volt, a minden szempontból tökéletes 2013-as év. A bor két évet erjedt a hordóban, és azóta pihen a palackban. Ez a bor eg...
Palackméret:
0,5 ml
Raktáron
79 900 Ft
Egységár: 159 800 Ft/liter
Kezdjük, a legfontosabbal, az aszút messze nem csak desszertekhez ihatjuk, és legkevésbé az édességről szól. Kiváló kísérője fűszeres húsoknak, érlelt sajtoknak és az egyetlen ital, ami tényleg elbír, a csípőssel. Az aszú, a világ legjobb természetes édes bora. Egy liter aszúhoz kell egy liter száraz bor és kb. 1 kg aszúszem, amit szorgos asszonyok szednek kézzel, szemenként, több alkalommal végig menve a sorokon. Minden feldolgozási folyamat kézzel történik, és legalább három év lassú erjedé...
Palackméret:
0,5 ml
Raktáron
44 900 Ft
Egységár: 89 800 Ft/liter
A szamorodni lényege, hogy a felhasznált fürtök egészséges, töppedt és aszúsodott szemeket is tartalmaznak. Így egy összetett ízű, feszes karakterű édes bort kapunk. Gazdag gyümölcsösség jellemzi ezt a bort, birsalma, körte, narancs, ananász a főbb jellemzők. Az aszúsodott, botritiszes szemek adta komplexitás kevésbé van jelen. A szamorodni, hagyományos nevén főbor, adta a múltban a borvidék napi bevételét.
Palackméret:
0,5 ml
Raktáron
8 950 Ft
Egységár: 17 900 Ft/liter

A Dry egy "könnyű" mádi bor, amit jó inni télen, nyáron. Hozza a furmint almás, körtés karakterét és a hárs fűszeres, mézes aromáját, amihez a szájban egy kis helyi ásványosság, sósság csatlakozik. Lendületes, száraz bor, amit nehéz abbahagyni. Alacsony tőketerhelés mellett, saját élesztővel, acéltartályban készült.

Palackméret:
750 ml
Raktáron
2 990 Ft
Egységár: 3 987 Ft/liter

Demeter Endre 2003-ban kezdte a kisérlezetést palackos erjesztésű, évjáratos, száraz nyerspezsgők készítésével. Az alapborok a saját, alacsony terhelésű furmint és hárslevelű ültetvényről készülnek, így hordozzák a mádi vulkáni talaj egyediségét és a hagyományos készítési technológia által elérhető eleganciát.

Klasszikus, palackos érleléssel készült Extra Brut pezsgő, Tokaj-Hegyaljáról. Elegáns tétel, szép buborékkal, a furmint adta hosszú lendülettel, frissességgel. A hárslevelű adja meg a kedvességet, a fineszt, a fehér húsú gyümölcsöket. Megtalálható benne a palackos erjesztésű pezsgőkre jellemző kekszes, toastos aroma, és a borvidék mindig jelenlévő, ásványos karaktere. Ez nem egy üdvözlő vagy aperitif ital, komoly fogások kísérője.

Palackméret:
750 ml
Raktáron
7 900 Ft
Egységár: 10 533 Ft/liter
A TKJ család, a Zsadányi Pincészet könnyed, friss tételeit fogja össze. Ez a fehér cuvée habzóbor, a borvidék három fő fajtájából készül, acéltartályban erjedt és érlelődött. Könnyed, üdítő aromavilága van, citrusok, zöldalma és egy kis gyógynövény. Könnyed testű, határozottan lendületes, üdítő tétel. Bármikor fogyasztható, aperitifnek tökéletes, de csak az élvezetért is megéri.
Évjárat:
2019
Palackméret:
750 ml
Nincs raktáron
Érdeklődjön!
2 490 Ft
Egységár: 3 320 Ft/liter