Kérdése van? Hívjon minket! +36 23 310 375

Kéknyelű

Valószínűleg Badacsony környékéről származó régi magyar fajta. Különleges és egyedi fajta, lényegében csak szűkebb hazájában, a Balaton környékén, ezen belül is Badacsonyban található. A 90-es évek elején a teljes kihalás fenyegette. Sem a termelők, sem pedig a vásárlóközönség nem kedvelte akkoriban. Szeremley Hubának köszönhető, hogy a fajta fennmaradt és Badacsony egyre keresettebb, különlegesebb szőlőjévé vált. 
Nevét a kékes színű levélnyelének köszönheti. Levele közepesen nagy, inkább hosszú, mint széles, sötétzöld színű. Hosszúkás, rendkívül laza fürtszerkezettel rendelkezik. Késői érésű fajta, jó hideg- és fagytűrő, bogyója vastag héjú.
Jelenleg nem egészen 50 hektáron művelik a kéknyelűt, amiből 47 hektár Badacsonyban található. Minimális mennyiségben még az északi part mellett az Etyek-Budai borvidéken találkozni vele. Rendkívül ritka, magas minőségre predesztinált fajta, amely diszkréten illatos és kifejezett savakkal bír. A külföldi szakirodalom is potenciálisan magas minőségű szőlőként tartja nyilván.
Viaszos, fűszeres, komplex jegyei, kifejezett savtartalma és mértéktartó illatos jellegénél fogva összetett borokra képes. Gyakran érdemes a palackban 1-2 évig pihentetni, hogy a magas savak jobban beépüljenek az összképbe. Visszafogott gyümölcsösség és fűszeresség, illetve szikárság jellemzi, mely akár sós, olajos textúrával is kiegészülhet. Őszibarackos, cseresznyevirágos, mandulás, citrusos, gyógynövényes és ásványos jelzőkkel egyaránt találkozni a fajta kapcsán.

1termék 11
A Kéknyelű, a borvidék saját fajtája, itt terem egyedül a világon. Fontos, hogy kellően beérjen, és nagyon meghálálja a hordós érlelést. Ezek ebben a borban megvannak, ami azért jó, mert így előjönnek a kéknyelű kellemes virágillatú aromái, kicsi citrusos hangulata. A kéknyelűk, mint ez is, hogy lendületesek, feszesek, savban gazdagok, ami miatt rendszeresen egy kis észrevétlen maradékcukorral finomítják.
Évjárat:
2020
Palackméret:
750 ml
Nincs raktáron
Érdeklődjön!
3 990 Ft
Egységár: 5 320 Ft/liter