Kérdése van? Hívjon minket! +36 23 310 375

Sárgamuskotály

Sok helyen termelik és ahány helyen előfordul, annyi néven emlegetik. Valószínűleg nem francia eredettel büszkélkedik, hanem inkább görög vagy Olaszországból származik. Itáliában a 14. században említik meg először a fajtát, de nem kizárt az sem, hogy Görögországból került a mai Olaszország területére.
Levele közepesen nagy, tagolt, szimmetrikus. Fürtje mérsékelten nagy, hosszúkás, henger alakú, apró bogyós.
Szinte az egész világon találkozni a fajtával és mindenhol van egy különleges története. Olaszországban a legelterjedtebb, de népszerű szinte minden bortermelő országban, így már Kínában is telepítették. Magyarországon 860 hektáron termeszik, a Tokaji borvidék 10%-át képezi, a többi borvidéken kisebb mennyiségben lelhető fel, egyedül talán a Mátrai borvidéken fordul még elő nagyobb mennyiségben. Tokajban nemcsak szárazborokat készítenek belőle, hanem olykor-olykor teljes egészében aszúbort is (alapbor és aszúszemek is a fajtából származnak), készítenek a termelők.
Friss szőlős, szőlővirágos, parfümös, illatjegyei azonnal felismerhetővé teszik. Üde savakkal, akár violás, ibolyás virágossággal is rendelkezik. Számos stílusban, akár magasabb alkohol kíséretében is jól érzi magát, száraztól-édesig. Az üde, virágos aromák miatt nem érdemes hosszan érlelni. A sárgamuskotályból készült aszúborok fogyasztásával sem érdemes sokáig várni.

2termék 12
A TKJ család, a Zsadányi Pincészet könnyed, friss tételeit fogja össze. Ez a fehér cuvée habzóbor, a borvidék három fő fajtájából készül, acéltartályban erjedt és érlelődött. Könnyed, üdítő aromavilága van, citrusok, zöldalma és egy kis gyógynövény. Könnyed testű, határozottan lendületes, üdítő tétel. Bármikor fogyasztható, aperitifnek tökéletes, de csak az élvezetért is megéri.
Évjárat:
2019
Palackméret:
750 ml
Nincs raktáron
Érdeklődjön!
2 490 Ft
Egységár: 3 320 Ft/liter