Kérdése van? Hívjon minket! +36 23 310 375

Rajnai Rizling

A világ egyik legkedveltebb fehérszőlője Németországból, a Rajna-vidék mentéről származik. A rajnai rizling egyik szülője a gouais blanc (hajnos), ezáltal számos ismert fajtának rokona, így például a chardonnay-nak vagy a furmintnak.
Levele közepesen nagy, nem tagolt, hátoldala rendkívül szöszös, gyapjas; fürtjei zártak, tömöttek, kis bogyószerkezettel bír, viszonylag vastag héjú. Késői rügyfakadással, későn érő fajta. Nagyon sokszínű, sokféle talajon megállja a helyét, de a hűvösebb klímát preferálja (jól bírja a hideget is). Rendkívül sok stílusban készítenek bort belőle. A világban csak riesling-nek hívják, mely nem összekeverendő az olaszrizlinggel.
A legnagyobb mennyiségben a Pfalz és a Mosel vidékén van otthon. Németországon kívül Ausztráliában, Ausztriában és Franciaországban, Elzászban a legtöbbet telepített fajta. Magyarországon közel 1300 hektáron termelnek rajnai rizlinget. A legszebb, leggazdagabb tételekkel ma a Balaton környékén találkozhatunk, ahol a gyümölcsösség mélységgel, gazdagsággal és a termőhely személyiségével párosul.
Boraiban van egyfajta könnyedség, de rendkívül ízgazdag, diszkréten illatos is. Alkoholban általában visszafogott, de savai annál inkább frissek, ropogósak és határozottak. Citrus, zöldalma, sárgabarack és virágos aromatika jellemzi gyakorta a fiatal borokat. Csodálatosan képes érlelődni, ilyenkor viaszos, tósztos, mézes, olajos, kerozinos tónusokat is felvehet. A petrolos, kerozinos illatjegyek könnyen felismerhetővé teszik. Magyarországon a legjobb rajnai rizlingek szinte mindig szárazak, de a magas savaknak köszönhetően egy kevés maradékcukor szinte mindig jól áll nekik. Az intenzív gyümölcsös jegyeknek és a markáns savaknak köszönhetően izgalmas tételek születhetnek, melyek jól tükrözik a terroirt.

3termék 13
A rajnai rizlinget mindenki szereti. Kellemes az aromája, szőlővirágos, szőlős, kicsit citrusos, almás, őszibarackos. Szájban azonnal robban, és jó sokáig kitart, mert ilyen a fajta. Ficánkolós, feszes, kristályosan tiszta. Ahogyan szakmailag mondjuk szép a savszerkezet, amihez egy kis maradékcukor még sokat hozzátesz. Elegáns lesz tőle. Ilyen a rajnai rizling Balatonudvariban!
Évjárat:
2020
Palackméret:
750 ml
Raktáron
3 050 Ft
Egységár: 4 067 Ft/liter

A rajnai rizling nagy erénye, hogy mindig megmutatja, a termőhely teljes karakterét. Ezért sok leírását ismerjük, ám egy dolog mindig megegyezik, a szájban finoman vibráló, frissítő korty. A badacsonyi napsütés, az érett déligyümölcsökben: ananász, mandarin érhető tetten. A vulkáni talaj pedig a jókedvű savakban, amit kordában tart és kedvessé tesz némi maradékcukor, aminek édessége ezért nem is érezhető. Nagy jövővel rendelkező bor, de a fiatalság ellenére már fogyasztható.

Évjárat:
2020
Palackméret:
750 ml
Raktáron
3 270 Ft
Egységár: 4 360 Ft/liter